Wat is ... ?

In alfabetische volgorde:

Abhyanga

Abhyanga is een basis lichaamsmassage met warme, natuurlijke olie. Ze werkt zuiverend en ontspannend. Afhankelijk van de nadruk op het zuiverende dan wel ontspannende effect, kan de abhyanga een ander verloop kennen en variëren in techniektoepassingen. Wat wel steeds blijft, is de massagerichting en het gebruik van geschikte olie. Van oorsprong is het een Indiase massage die niet alleen in een therapeutische context wordt toegepast, maar ook binnen het gezin als wekelijkse welzijnsbehandeling. De traditionele vierhandenmassage wordt in de westerse praktijk aangepast aan de handen van één masseur en de meestvoorkomende klachten van de de westerse klant. Houd er rekening mee dat ook het hoofd wordt behandeld met een olie die voedend is voor hoofdhuid en haar en kalmerend voor de geest. De behandeling duurt 60' tot 90'.

Ayurveda

Ayurveda is de traditionele Indiase gezondheidsleer die hand in hand gaat met de bekendere yogafilosofie. Ze bestaat al meer dan 5000 jaar en wordt nog steeds toegepast en geüpdatet. In de praktijk wordt de leer vertaald naar advies over kruiden, voeding, levensstijl, geschikte massage, aangepast aan de westerse leefwereldKlik hier voor meer informatie over ayurveda in videolessen en artikels.

Bindweefselmassage

Tijdens een bindweefselmassage wordt er gewerkt op de weefsels die steun geven aan het lichaam zoals fascia en vetweefsel. Deze behandeling is zeer effectief bij verklevingen waarbij de doorbloeding en de mobiliteit van een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde spier verminderd is. De techniek wordt ook toegepast op vetweefsel dat daardoor verstevigt. Vooral bij een sinaasappelhuid, foutievelijk wel eens cellulitis genoemd, wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. De duur van de behandeling hangt af van het te behandelen gebied.

Bij herstel van wonden kan een bindweefselbehandeling ervoor zorgen dat alle huidlagen goed herstellen zonder verklevingen. Zo wordt een latere mobiliteitsbeperking of een pijnlijk trekken van het litteken vermeden. Een littekenbehandeling duurt ongeveer 30'.

Cupping

Bij cupping wordt er negatieve druk gegeven op een gebied dat daardoor beter doorbloed wordt. Die toegenomen doorbloeding zorgt voor een betere ontgifting, ontzuring, een spoediger herstel en het losmaken van verklevingen. Om deze behandeltechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde toe te passen, wordt gebruikt gemaakt van glazen kommetjes die vacüum worden getrokken. Ze kunnen of statisch op het lichaam worden geplaatst, of in een masserende beweging worden gebruikt. Wanneer er na de behandeling rode of blauwe plekken achterblijven, wordt duidelijk dat er op dat punt stagnatie was die is weggenomen. Vaak wordt de cupping-techniek toegepast in de loop van een sportmassage, maar ook cupping-massage van het hele lichaam is mogelijk. In dat geval neemt ze ongeveer 60' - 90' in beslag.

Dry needling

Dry needling is een techniek die vooral wordt toegepast in de wereld van de sportmassage. Met een dun acupunctuurnaaldje worden zenuwuiteinden in een spierknoop geprikkeld waardoor het lichaam getriggerd wordt om, na een korte reflexmatige verkramping of 'twitch', de spierspanning los te laten.

Fibromyssage

De meest voorkomende fibromyssage richt zich op algehele ontspanning. Wie lijdt aan fibromyalgie heeft te lang onder stress en spanning gestaan en dient in zijn parasympathicus te komen. Hierdoor worden ook bijkomende symptomen als slapeloosheid  verzacht. Indien het verdragen wordt, kunnen ook specifieke pijnpunten behandeld worden door er dynamisch druk op te geven. Een fibromyalgie-massage duurt ongeveer 60'.

Garshan

Garshan is een droge massage met ruwe, zijden handschoenen.  De behandeling is van oorsprong ayurvedisch en wordt toegepast bij klachten als overgewicht, sinaasappelhuid, opstapeling van slijmen en slakken in het lichaam. De massage stimuleert de stofwisseling en de bloedsomloop en heeft een zacht peelend effect op de huid. Vaak wordt een korte Garshan (20') gevolgd door een Udvarthan (zie lager). De totale behandeling duurt dan 90'.

Hoofd-, nek-, schouder- en gelaatsmassage (Shirobhyanga)

De hoofd-, nek-, schouder- en gelaatsmassage of Shirobhyanga is sterk gericht op stress relief of het wegnemen van opgestapelde spanningen, niet alleen in de betrokken zone, maar indirect in het hele lichaam. 

Tijdens de massage wordt er overvloedig warme olie gebruikt om het zenuwstelsel te voeden en tot rust te brengen, olie die ook de haargroei bevordert en doffe, droge haren voedt. Voor het gelaat wordt een olie gebruikt met een sterke antioxidante werking. 

Ook de marmapunten in de betrokken zone worden behandeld. 

Houd je niet van olie op de hoofdhuid, maar wil je wel genieten van de weldaden van een massage-halfuurtje, dan kan de rug-, nek- en schoudermassage een deugddoende ervaring zijn. Weet wel dat veel Indiase vrouwen hun prachtige lokken te danken hebben aan oliemassage! De hoofd-, nek-, schouder- en gelaatsmassage neemt ongeveer 30' in beslag.

Hot Stone Massage of Jadesteenmassage

De Hot stone massage is van oorsprong een behandeling uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vulkanische stenen zorgen dankzij hun warmte voor een diepere inwerking op het spierstelsel en een vlottere ontgifting, ze brengen ook de  geest tot behaaglijke rust.

Vaak wordt er in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt gemaakt van jade omwille van de helende werking van deze edelstenen. Ze kunnen warm gebruikt worden, maar zijn omwille van hun koelte ook zeer geschikt om gebruikt te worden tijdens een Cold stone massage, die zeker een deugddoende ervaring is tijdens warme zomermaanden. De keuze voor een Hot of Cold stone massage is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de conditie van de gemasseerde.

De behandeling kan 60' of 90' duren.

Karna Purana

Karna Purana is een olie-behandeling van het oor die wordt toegepast bij klachten zoals tinnitus of ter bescherming van het oor in winderige periodes. Na een korte hoofd- en gelaatsmassage waarbij ook bepaalde marmapunten worden behandeld, wordt er ayurvedische olie op lichaamstemperatuur in het oor gegoten. De olie blijft 10 minuten in het oor terwijl het gelaat en de zone rond het oor zachtjes gemasseerd wordt. De behandeling duur ongeveer 30'.

Lokale Basti

Tijdens een lokale basti wordt een bepaald lichaamsdeel gemasseerd en begoten met warme olie waarin het blijft rusten, bijvoorbeeld de rug (kati basti), de knie (janu basti), de nek (manya basti), de buik (udara basti), de ogen (netra basti), het hart (hrid basti), passend om organen te ontspannen, stress op de ogen te verzachten, gewrichten te voeden ook in geval van klachten zoals spondylose, hernia of artrose. De behandeling duurt ongeveer 30'.

Lomi Lomi massage

De Lomi Lomi massage is een van oorsprong Hawaïaanse behandeling. Ze is bij uitstek ontspannend omdat de massagebewegingen golvend zijn als de oceaan. Ze worden uitgevoerd met de onderarmen en niet zozeer met de handen of vingers, wat zorgt voor een zacht gevoel dat diep inwerkt. De behandeling duurt 60' of 90'.

Marmamassage en -therapie

Tijdens een marma-massage wordt er niet enkel gewerkt op het grove lichamelijke, maar wordt de aandacht gericht op verschillende punten waar energetische banen en vaak ook weefsels elkaar kruisen. Door de marma-punten te behandelen, verbetert de algemene energetische doorstroming in het lichaam en zal men zich lichter, helderder en alerter voelen. In het kader van een ayurvedisch behandelplan kunnen enkele marma-punten gestimuleerd worden om specifieke klachten te verhelpen. Elke marma is namelijk gelinkt aan een bepaald weefsel, orgaan, stelsel dat in de loop ligt van de banen die er samenkomen.

Medical Taping Concept

Medical Taping Concept kan gebruikt worden bij een hele waaier van klachten, maar wordt het vaakst toegepast bij herstel na een (sport)blessure zoals verstuiking, spierscheuren of gescheurde gewrichtsbanden. Om steun te geven aan het verzwakte weefsel, wordt er een kinesiotape aangebracht die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid. Die tape ondersteunt, maar immobiliseert het betrokken lichaamsdeel niet, zodat het niet verder verzwakt. Dankzij deze techniek kan men sneller terug zijn activiteiten hervatten. De tape moet na een kleine week vervangen worden en mag nat worden. De taping zelf duurt 15' à 20', afhankelijk van de locatie en klacht.

Een andere toepassing ervan zien we bij sportwedstrijden. De tape wordt dan aangebracht om te zorgen voor een betere doorbloeding van bepaalde spieren. 

Door de zachte lifting van de huid die de tape uitoefent, kan er ook drainerend mee gewerkt worden na beschadigingen in het lymfesysteem of een verminderde doorstroming. Dit gebeurt met 6D-tape. Wanneer die is aangebracht op het aangedane gebied, kan men zelf draineren richting de lies of oksel door pompende bewegingen te maken met de voorziene handgreepjes. 

Verder wordt de techniek onder andere toegepast bij platvoeten, hallux valgis, houdingcorrectie, hooikoorts. Bij die laatste toepassing wordt er kinesiotape aangebracht op de rug, waardor reflectoir invloed uitgeoefend wordt op de sinussen die zich bevinden in het innervatiegebied van hetzelfde ruggenmergsegment. De tape kan een kleine week blijven zitten alvorens vervangen te worden en mag nat worden. De taping zelf kan 15' à 20' in beslag nemen.

Nasya

De Nasya-behandeling bestaat uit een gezichtsmassage en oliebehandeling van de neus die de kanalen van het hoofd reinigt en de activiteit van de zintuigen verbetert. Ze is vaak aangewezen bij mentale klachten, chronische sinusitis en rhinitis, hoofdpijn, niet bij acute ontsteking. De behandeling neemt ongeveer 30' in beslag.

Podikizhi (kruidenstempelmassage)

Tijdens de Podikizhi of kruidenstempelmassage wordt of het volledige lichaam of lokaal een probleemzone behandeld met stempels of bolussen die gevuld worden met medicinale kruiden, meestal Ashwagandha, een  kruid dat zowel lichamelijke als psychische stress tegengaat . De stempels worden met warme olie gebruikt zodat het lichaam het kruid optimaal kan opnemen en de gewrichten goed worden gesmeerd. De behandeling is aangewezen bij klachten als spierstijfheid, gewrichtsklachten, pijn, gespannenheid. De duur van een volledige kruidenstempelmassage is 60' tot 90'. Een lokale behandeling duurt 30'.

Rug-, nek- en schoudermassage

De rug-, nek- en schoudermassage is gericht op het wegnemen van opgestapelde spanningen in de betrokken zone, wat meteen ontspannend werkt op het hele lichaam. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van warme olie om de huid diepgaand te voeden. De rug-, nek- en schoudermassage neemt ongeveer 30' in beslag.

Shirodhara

Dé anti-stressmassage bij uitstek is de Shirodhara-behandeling. Daarbij loopt een constante straal olie op het voorhoofd, ter hoogte van het punt tussen de wenkbrauwen dat bekendstaat als het derde oog. Alle geestelijke spanningen lijken als het ware weg te vloeien.

Om lichaam en geest voor te bereiden en ontvankelijk te maken voor de diepe inwerking van de Shirodhara, wordt voorafgaand een massage gegeven van het hoofd en bovenlichaam. De behandeling duurt dan ongeveer 60'.

Het is mogelijk voorafgaand dieper en uitgebreider te masseren, eventueel met therapeutische oliën. Dan zal de behandeling tot 90' duren.

Sportmassage

Tijdens een sportmassage wordt er stevig gemasseerd op de spieren,wat tegelijk deugdzaam en pijnlijk is. Ze kan worden uitgevoerd voor of na het sporten. Ervóor om de spieren goed te doorbloeden en voor te bereiden, een drietal dagen erna om ze optimaal te ontzuren. Bij die laatste toepassing wordt er regelmatig gebruik gemaakt van technieken als triggerpoint behandeling, dry needling, cupping. Ook medical taping vindt vaak plaats in de context van een sportmassage (zie hoger). De duur van een sportmassage is afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel en de nodige technieken.

Triggerpoint behandeling

Triggerpoints zijn knopen in loop van een spier door acute of langdurige overbelasting. Ze komen vooral voor op welbekende plaatsen en veroorzaken niet enkel lokaal klachten, maar lokken pijn uit in bepaalde gelinkte lichaamszones.  Een triggerpoint-behandeling is veelal deugdzaam pijnlijk. Ze bestaat uit het dynamisch geven van grote druk op de betrokken punten, die daardoor worden ontgift en losgemaakt. De behandeling dient meermaals herhaald te worden, wat ook thuis kan gebeuren na de juiste instructies. De duur van een triggerpoint-behandeling is afhankelijk van de te behandelen klacht.

Udvarthan

De Udvarthan is een kruidenscrub-massage, de meest effectieve gewichtsreducerende massage binnen de ayurvedische behandelingen. Ze helpt om toxines en uit de weefsels te halen en overtollig vet te verwijderen. Tijdens de massage worden er poeders of een kruidenpasta gebruikt om of zachtjes op het lymfesysteem of iets steviger op de onderliggende weefsels te masseren, steeds tegen de groeirichting van de lichaamshaartjes in. Op het einde van de behandeling wordt het lichaam gereinigd met doeken, maar het is best kleding te voorzien die tegen een beetje vuil kan. De behandeling duurt ongeveer 60'. - 90' Ze kan ook voorafgegaan worden door een korte Garshan (zie hoger)

Ook een lokale drainerende Udvarthan, bijvoorbeeld van de benen, is mogelijk. De behandeling duurt dan 30'.

Vishesh (dieptemassage)

De Vishesh of dieptemassage is een zuiverende lichaamsmassage waarbij in de diepte gewerkt wordt met weinig of geen olie. De behandeling is vooral angewezen bij loomheid, gevoel van zwaarte, opgeslagen toxines in combinatie met overgewicht. Opgelet wel, dit is een deugdzaam-pijnlijke behandeling. Ze duurt 60' tot 90'.

Voetmassage (Padabhyanga)

De voetmassage of Padabhyanga is een intensieve massage, niet alleen van de voeten, maar ook van de onderbenen. Veel voetklachten vinden namelijk daar hun oorsprong. De behandeling duurt ongeveer 30'.

Yogatherapie

Afhankelijk van de conditie wordt er na een consult of ter algemene stress relief een yoga-schema op maat gemaakt. Dat kan helpen om

Duur van de behandeling: 60' (inclusief opstellen van het schema)